06 december 2005

Halfslachtig dieren houden

Een paar nieuwsitems van de laatste dagen:

  • Man opgepakt voor het uitzetten van gefokte fazanten voor de jacht
  • 9 van de 10 kippenvleesverwerkers (“kipveredelaars”) voegt middelen toe aan het vlees om op oneigenlijke manier geld te verdienen. Kipfilets zijn vaak bewerkt met middelen die niet zijn toegestaan, zoals fosfaten. Een meerderheid van de kipverwerkers, de zogenoemde tumbelaars, plakt tevens 'misleidende' en onvolledige etiketten op het vlees, maakte de Voedsel en Waren Autoriteit bekend.
  • Zijn alle biologische eieren wel eko? De Keuringsdienst van Waarde en Wakker Dier (die al eerder de eierpolitie instelde) ontdekken dat sommige eieren afkomstig zijn uit de legbatterij.
  • “Vijfsterrenhotel” voor 43.000 legkippen die straks misschien met z’n 100.000-den moeten zitten, wanneer het ei anders relatief te duur wordt.

(Kooi)batterij-eieren zijn volgens “deskundigen veiliger” dan scharreleieren. Dit betekent dat zij minder ziektekiemen bevatten. Dat is als gevolg van de steriele omgeving in de legbatterij logisch, maar niet per se gewenst. Wanneer we in Nederland een verantwoorde pluimveehouderij willen hebben, dan moeten we geen halfslachtige maatregelen nemen. Een heel klein beetje meer ruimte geven aan kippen die vervolgens in elkaars mest gaan scharrelen is een maatregel van de regen in de drup. Beter een half ei dan een leeg ei. Hiermee wordt bedoeld dat we beter de pluimveestapel kunnen reduceren tot een hoeveelheid gericht op de regionale afname dan een grote stapel houden die produceert voor de export.

In Nederland kunnen we best kippen houden die buiten kunnen scharrelen in een natuurlijke omgeving. Wanneer dat er niet te veel tegelijk zijn kan het bodemleven de mest verwerken zonder ziektekiemen te verspreiden. Wanneer we in ons land alleen nog maar kippen houden voor de nationale behoefte dan leidt de milieubelasting tot minder milieuvervuiling dan de huidige pluimveestapel, die het drievoudige is van de nationale behoefte.

Meer weten over een ideale veehouderij? Klik hier.