16 oktober 2006

Goede tijdingen voor nertsen?


Nachtelijke overvallers hebben op nertsenhouderijen in het noorden van Spanje meer dan 17.000 nertsen uit hun kooien bevrijd. De politie gaat er vanuit dat de acties zijn uitgevoerd door dierenactivisten of rivaliserende bedrijven.
(bron: het Reformatorisch Dagblad op 16 oktober).

Zouden die rivaliserende bedrijven uit deze hoek komen:

Er is meer belangstelling voor het dragen van bont. Verschillende modekoningen prijzen het aan en de economische opleving zorgt voor extra vraag vanuit China en Rusland. De nertsenfokkers in Nederland, die hun pelsen wereldwijd verkopen, profiteren daarvan. Op de veilingen van Kopenhagen en Helsinki wordt voor de topkleuren momenteel 38 euro betaald. Drie jaar geleden was dat nog 28 euro.

De afgelopen vijf jaar is het aantal nertsen in Nederland met 20% gestegen. In ons land worden momenteel circa 3,7 miljoen nertsen gehouden. Na China en Denemarken is Nederland het derde productieland ter wereld. Ook Polen is een land in opkomst, mede omdat zich daar ook enkele Nederlandse fokkers hebben gevestigd. Wereldwijd is het aantal nertsen dat wordt gehouden de afgelopen gegroeid van 22 naar 42 miljoen.

Tot zover BN/De Stem van 13 oktober.


Een en ander is een bonte opvatting van het vrije markt principe.