22 augustus 2007

Varkensflats nodig?

Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) maakt al jaren prognoses van de haalbaarheid van duurzame landbouw.

Het vreemde is dat journalisten en beleidsmakers de situatie van de Nederlandse varkenshouder beschrijven als dat het last heeft van buitenlandse concurrentie. De werkelijkheid is precies andersom: buitenlandse markten hebben last van goedkoop Nederlands varkensvlees. Om hun buitenlandse collega's oneigenlijke concurrentie aan te kunnen doen bezuinigen Nederlandse varkenshouders op dierenwelzijn en halen hun veevoeder uit het buitenland.
Hoe zinloos en dieronvriendelijk moet een sector worden voordat het grote publiek de waanzin van deze gang van zaken gaat inzien? Moet dan eerst het hele platteland worden volgebouwd worden met lelijke varkensflats? Of kan het ons niets schelen omdat we denken tot in eeuwigheid in het buitenland op vakantie te gaan in plaats van (het naar varkensmest stinkende) Brabant of Twente? Moet de problematiek van de MRSA-bacteriën (die resistent is voor vrijwel alle antibiotica) eerst uitgroeien tot een landelijke epidemie voordat we uit welbegrepen eigen belang gaan aankloppen bij de politiek om eindelijk een halt toe te roepen aan deze zinloze groei?

Wie geïnteresseerd is in zinvolle en diervriendelijke toekomstscenario's voor de Nederlandse en Europese landbouweconomie, klik hier.