17 februari 2008

De vrijheid voor dieren om een natuurlijk leven te kunnen leiden

Intensieve veehouderij, biologische veehouderij, gangbare veehouderij, grootschalige melkveehouderij, wat maakt het uit voor dierenwelzijn? Nauwelijks.
In de beoordeling van wat dierenwelzijn bepaalt worden vaak de vijf vrijheden aangevoerd. Een daarvan is het recht om natuurlijk gedrag te leiden. Dat natuurlijke gedrag is het beste mogelijk in een weide, maar dieren moeten ’s winters naar binnen en de hoeveelheid dieren in ons land dat in de veehouderij wordt gehouden is veel te groot om allemaal buiten te kunnen laten. Waarom dat is? Omdat Nederland tweederde van haar vlees en zuivel exporteert. Zouden we dat niet doen dan was er in ons land voldoende ruimte om alle varkens, koeien en kippen buiten te kunnen laten lopen, zonder kans op overbemesting of uitbraak van dierziektes.
Landbouwkundige onderzoekers in Wageningen werken er hard aan om binnen de stallen de natuurlijke omstandigheden zoveel mogelijk na te bootsen. Randvoorwaarden zijn de kosten die veehouder moet maken. Het optimaliseren van omstandigheden voor natuurlijk gedrag heeft nauwelijks rendement. Een klein beetje zal het ziekte doen voorkomen en eerder genezen. Het kan dus niet uit, maar moet het daarom achterwege blijven?
De veehouder is niet bereid daarvoor inkomen in te leveren. U als consument kunt ook een keuze maken: u kunt stoppen met het eten van vlees. Ook dat is een bijdrage aan het verkleinen van de hoeveelheid dierenleed.