06 oktober 2011

Bleker wil boeren en jagers vrij spel geven

Het ministerie van Henk Bleker (ELI) bracht 6 oktober het volgende nieuws:

Er mag op meer diersoorten gejaagd worden. De wilde eend, houtduif, fazant, konijn en haas blijven bejaagbare soorten, daar komen nu bij de grauwe gans, kolgans, smient, damhert, edelhert, ree en wild zwijn. Deze diersoorten komen in Nederland in groten getale voor, zodat ze door de jacht niet zullen uitsterven. De jacht op deze nieuwe groep dieren zal eerder het planmatige beheer van de soorten ondersteunen en de schade voorkomen die de dieren kunnen aanrichten.

Tot zover het ELI.

"De jacht zal het planmatige beheer van de soorten ondersteunen". Wonderlijke taal.
Het persbericht kende nog meer tekst, die uitleg verdient.

Wat Bleker zegt Wat Bleker bedoelt
Meer evenwicht in ecologie en economie

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie wil dat de nieuwe natuurwet meer evenwicht brengt in ecologie en economie: “Mensen moeten natuur niet als probleem gaan zien maar er een prettig gevoel bij hebben. Zonder de natuur te kort te doen denk ik dat er veel verbeteringen mogelijk zijn om economische en maatschappelijke ontwikkelingen ruimer baan te geven. Ik wil overbodige regels schrappen, het aantal vergunningen en onderzoeksverplichtingen verminderen en meer verantwoordelijkheid geven aan mensen en bedrijven. Een natuurbeleid dat beter begrepen wordt, is effectiever.”
Dieren moeten boeren geen geld kosten

Boeren en jagers moeten meer vrijheid krijgen om dieren af te schieten als zij dreigen de oogst op te eten. Anders verdienen zij te weinig en daar balen ze van. Het is goedkoper om dieren af te schieten dan schade te vergoeden of te voorkomen.