24 november 2006

GAIA gaat een Partij voor de Dieren anders aanpakken

In een persbericht van de site van het Belgische GAIA is te lezen over de 2 zetels in Nederland:
‘Gewoonweg schitterend', reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. ‘Zo krijgen dieren een echte politieke stem in Nederland'. De Nederlandse kiezer maakt hiermee duidelijk dat ook dieren meetellen in een beschaafd land. Hij hoopt dat er van bij onze Noorderburen ‘een warme gloed van politieke actie voor de dieren' zal overwaaien naar onze contreien en zich zal vertalen in beduidend meer aandacht van de Belgische politici voor het dierenwelzijn.

De aanzet is al gegeven in de grootste stad van Vlaanderen. Sinds de lokale verkiezingen van oktober heeft Antwerpen voor het eerst een schepen voor dierenwelzijn, GAIA- én VLD-lid Luc Bungeneers en maakt een beleidskader voor dierenwelzijn deel uit van het Antwerpse bestuursakkoord. Andere steden en gemeenten zijn al gevolgd of volgen nog.

Een Partij voor de Dieren in België? ‘Wij zijn daar in principe niet tegen', zegt Michel Vandenbosch. ‘Maar in België ligt de situatie heel anders dan in Nederland. Bij ons is er de kiesdrempel van vijf procent. In Nederland is de Partij voor de Dieren met 1,8 % van de stemmen goed voor twee verkozenen. Groen Links haalt in Nederland zeven zetels met 4,8 % van de stemmen maar in ons land zouden ze de kiesdrempel niet gehaald hebben'.

In het vooruitzicht van de federale verkiezingen van volgend jaar in België gaat GAIA wel op zoek naar dé partij voor de dieren. Welke partij bewijst met daden dat dierenleed geen aanhangseltje is om wat mee bezig te zijn als er niets beters te doen is? Welke partij bewijst dat het welzijn en de rechten van dieren in een moderne, beschaafde samenleving volwaardige politieke beleidsthema's zijn? Welke partij realiseert zichtbare verschillen voor het dierenwelzijn? Kandidaturen worden bij GAIA verwacht.