24 november 2006

Vleeskuikenshouders vertragen de invoer van welzijnsmaatregelen


Finland heeft een voorstel ingediend om de bezetting in vleeskuikenstallen zonder aanvullende maatregelen in 2012 te beperken tot 32 kilo per vierkante meter.
De Nederlandse, Belgische en Duitse vleeskuikenhouders willen nog geen welzijnsnormen invoeren, omdat er nog een Europees onderzoek naar het welzijn loopt. De resultaten daarvan zijn waarschijnlijk in 2011 bekend.

Dit zijn een tweetal trucs om ontwikkelingen te vertragen: het welzijn van het kuiken wordt verondersteld afhankelijk te zijn van het aantal dieren per vierkante meter stalruimte en er wordt om langdurend onderzoek geroepen om de precieze invloed daarvan boven tafel te krijgen. Los van de exacte relatie tussen aantal dieren in een stal en dierenwelzijn, is het meten van dierenwelzijn van kuikens op zich ook al lastig. De sector kan nog jaren doorgaan om op deze wijze daadwerkelijk ingrijpen te traineren. Verder wordt de verantwoordelijkheid voor het dierenwelzijn buiten het eigen land gelegd bij de EU. De EU heeft nog meer moeite dan de sector in eigen land heeft om voor alle landen bindende eisen op te stellen die daadwerkelijk dierenwelzijn verbeteren.