26 januari 2008

Lopen biologische varkens wel buiten?


Biologische vleesvarkens en zeugen hebben meer ruimte (resp. 1,3 en 2,5 m2) dan bij andere soorten houderijen. Alle varkens hebben een betonnen uitloop naar buiten van 1 tot 2,5 m2 per dier. De uitloop van biologische varkens mag maximaal voor driekwart overdekt zijn en moet een verharde vloer hebben (in plaats van een roostervloer). Sommige varkenshouders hebben uitloop naar de wei (voor niet-zogende zeugen), maar dat is niet verplicht voor de zeugen met biggen.
De varkens hebben op de betonnen uitloop weinig te zoeken: er ligt mest, in de winter is het koud en het voldoet of nauwelijks aan hun scharrelbehoefte.
Binnen hebben biologische varkens het beter dan gangbaar: er is meer ruimte en stro:



Voor wie graag varkensvlees eet en tegelijk wil dat het varken een goed leven heeft gehad, is het niet voldoende om simpelweg af te gaan op de aanduiding “biologisch” of "comfort class".
Waar hij of zij wel op kan blindvaren is dat het varken geen voer heeft gekregen dat geproduceerd is met bestrijdingsmiddelen of kunstmest, maar dat heeft weinig te maken met dierenwelzijn. Hoogstens is het een geruststelling voor het gezondheidsbelang van de koper.
Wie echt save wil zijn en lekker wil eten, doet er verstandig aan zich te verdiepen in een vegetarische levenswijze.