26 januari 2008

Antropomorfiseren doen voor en tegenstanders van dierenbelangen

Antropomorfiseren is ondermeer het toedichten van menselijke eigenschappen aan dieren. Een voorbeeld is: een dier is tevreden als het op tijd zijn natje en zijn droogje krijgt. Of: het huisdier houdt van zijn baasje.
Dieren hebben net als mensen gevoelens en bewustzijn, maar de uiterlijke kenmerken daarvan worden door mensen vaak afgedaan als instinctieve handelingen. Dit ontkennen van overeenkomsten is weer het tegendeel van antropomorfiseren.
Antropomorfiseren wordt vaak als een verwijt gebracht omdat de persoon die antropomorfiseert geacht wordt voorbij te gaan aan de belangen van het dier. Het verwijt treft voor- en tegenstanders van dierenrechten en dierenbelangen.
Met name van de grootschalige veehouderij denken veel consumenten dat het prettig toeven is voor de dieren: de dieren worden technologisch goed verzorgt: de stal heeft klimaatbeheersing en de boer zorgt uiteraard op tijd voor eten en drinken om het dier op tijd slachtrijp te krijgen.
Wat de meeste consumenten zich niet realiseren is dat de dieren in de veehouderij een scharrelbehoefte hebben, waarin het beste kan worden voorzien door het dier een schoon onderdak te geven met voldoende stro en een buitenverblijf in een schone wei.
In de winter, wanneer de dieren net als mensen, het liefst binnen onderdak hebben, is de huisvesting soms nog wel voldoende in de biologische sector.
Maar verveling, een toestand die dieren met mensen delen, ligt op de loer. Gelukkig duurt een dierenleven in de praktijk niet lang. Een langer verblijf, binnen in de intensieve veehouderij, kan het dier niet verdragen, anders wordt het ziek. Net voor die tijd gaat het naar de slacht.
Deze “just-in-time-delivery” is niet een kenmerk van een sector die zorg en oog heeft voor dierenwelzijn, maar het ziekelijke gevolg van een onverschillige maatschappij, waar het dier tot ding wordt gemaakt uit winstbejag. Iets meer antropomorfiseren vanuit een oprechte betrokkenheid zou zeer in het belang van het dier zijn. Dat kan zowel door iets doen als door iets te laten en hoeft geen geld te kosten.