17 januari 2008

Niet het aantal boeren maar de veestapel zou moeten krimpen

Het aantal landbouwbedrijven in Nederland is vanaf 1993 afgenomen van 120.100 tot 76.700, een afname van gemiddeld 55 boerenbedrijven per week. Deze boeren en tuinders gebruiken 56% van het landoppervlakte voor landbouw. In ons land worden permanent 130 miljoen dieren gehouden en jaarlijks bijna een half miljard geslacht (en nog veel meer gedood buiten menselijke consumptie om). Tweederde van de vlees en zuivel gaat naar het buitenland en de sector draagt slechts 2% bij aan de economie.

Het is jammer dat in ons land de trend bestaat tot schaalvergroting in de landbouw. Jammer omdat dit werkgelegenheid kost en de zaak van dier, milieu en natuur niet helpt, ondanks dat op korte termijn milieuvoordelen zijn te halen uit schaalvergroting.
Onder de noemer voeden van de wereldmarkt wordt een steeds kleinere groep ondernemers politiek en fiscaal gesteund. Deze onbalans in rechtvaardigheid wordt door weinig mensen duidelijk begrepen omdat velen een achterhaald romantisch beeld van de sector hebben. Zij durven de realiteit van het leven van dieren nu niet onder ogen te zien omdat zij bang zijn zelf veel moeite te moeten doen om daar iets aan te veranderen. Dat is jammer omdat er eigenlijk alleen maar gevraagd wordt iets te laten (staan).