15 januari 2008

Groene banken beleggen bruin

Het vermengen van maïs met mest in een biomassavergister levert geen groene stroom maar bruine stroom en kan zeker geen duurzame energie worden genoemd.
Toch nemen zowel de ASN- als Triodosbank dergelijke projecten op in hun Groenfonds.
Uit mest in de intensieve veehouderij is nauwelijks energie te halen, daarom wordt energie in de vorm van voedsel (bijvoorbeeld graan of maïs) bij de mest gemengd om de vergisting op gang te brengen. Deze voedingsstoffen worden daarvoor apart geteeld.
De hoeveelheid mest in de intensieve veehouderij wordt hiermee vergroot.
Door deze projecten niet duidelijk te benoemen onder de noemer “duurzame energie” wordt de argeloze, maar goedwillende duurzame belegger op het verkeerde been gezet.
Beter ware het als banken die duurzaamheid echt willen ondersteunen zouden investeren in diervriendelijke en milieuvriendelijke projecten die de veestapel kleiner maken.

Uit een gezamenlijk persbericht van de Milieufederaties en de Stichting Natuur en Milieu van 24 januari 2008:

Sommige soorten biomassa leiden tot kap van oerwouden, hogere voedselprijzen en soms tot zelfs meer uitstoot van broeikasgassen dan olie of kolen. Slechte biomassa zijn koolzaad, soja, palm- en zonnebloemolie, tarwe, bieten en mest. Deze biomassasoorten zouden niet door overheid gesubsidieerd moeten worden. Goede biomassa zijn allerlei reststromen uit de voedingssector, landbouw en industrie, evenals diverse houtige gewassen, zoals hennep, riet, populier en wilg.

De milieuorganisaties concluderen dat er voldoende mogelijkheden zijn voor duurzame elektriciteitsproductie met biomassa. Op korte termijn zijn er echter te weinig duurzame biobrandstoffen voor het verkeer.