07 februari 2008

Boer zoekt Imago

Het succesvolle televisieprogramma Boer zoekt Vrouw versterkt de vooroordelen van stedelingen over boeren. Kijkers uit de stad denken dat boeren behoudend, gesloten, gelovig en ouderwets zijn. En dat boeren voortdurend op de trekker zitten en altijd eenvoudige boerenkost eten.

Dat blijkt uit een onderzoek door communicatiewetenschappers van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Onderzoeksleider Henk Westerik is verrast over de uitkomsten, aangezien een onderzoek van het ministerie van Landbouw in 2005 juist aantoonde dat Boer zoekt Vrouw een belangrijke en positieve bijdrage aan het imago van de boer leverde.

Misschien dat Westerik minder verrast zou zijn als hij zou weten dat het LNV wel vaker desinformatie verspreidt en dat mensen die proberen misstanden in de sector aan te kaarten hard worden aangepakt.
Stedelingen zijn prima in staat om te beoordelen wat er in de agrarische sector goed of fout gaat. Dat zijn geen vooroordelen, maar eerder blijk van gezond verstand. Wat wel minder spreekt voor de inschattingen van de stedelingen is dat zij in hun koopgedrag weinig laten blijken van solidariteit voor de dieren uit de bio-industrie.
Ook de vrouwen in het programma zijn weinig kritisch over wat zij aantreffen in de stallen. Dat is misschien wel het meest verrassende. Zo omhoog kunnen zij niet zitten om een boer.