13 juli 2023

Vrijheid en liefde in de relatie met dieren

En-en denken over dieren

Stel je treft een dier aan binnen een ruimte waar je het niet wilt hebben, bijvoorbeeld een wolf tussen jouw schapen, een vos of marter in het kippenhok, een mug of vlieg in jouw slaapkamer, en je wilt het dier kwijt, hoe dan te handelen?

Het is duidelijk dat hier conflicterende belangen spelen. Eerst een benadering vanuit de theorie, daarna de praktijk. Ook dat is en-en denken.

De relatie tussen mensen en dieren is naast het afwegen van belangen een complex samenspel van vrijheid en liefde. Respect voor dieren betekent het vinden van een balans tussen het bieden van vrijheid en het uiten van liefde en zorg.

Vrijheid is een fundamentele waarde voor alle levende wezens, inclusief dieren. Het erkennen en respecteren van de natuurlijke vrijheid van dieren betekent dat we hen de ruimte geven om hun eigen gedrag, instincten en behoeften na te streven. Het is van essentieel belang dat we hun leefgebied behouden, het voorkomen van onnodige beperkingen en het vermijden van schadelijke interventies.

Liefde en zorg spelen ook een cruciale rol in de relatie met dieren. Door onze liefde en zorg te tonen, geven we blijk van betrokkenheid en empathie. Dit kan zich uiten in het bieden van voedsel, beschutting, medische zorg en het creëren van een veilige omgeving voor dieren. Het is belangrijk om te beseffen dat liefde en zorg niet betekenen dat we dieren volledig in onze macht hebben, maar dat we hun welzijn bevorderen binnen de grenzen van respectvolle vrijheid.

Het vinden van een respectvolle balans tussen vrijheid en liefde vereist voortdurende aandacht en bewustzijn. Het betekent dat we ons bewust zijn van de natuurlijke behoeften van dieren en streven naar het creëren van omstandigheden waarin ze kunnen floreren. Dit kan betekenen dat we de juiste omgeving bieden voor wilde dieren, of dat we gezelschapsdieren een veilige en liefdevolle thuisomgeving geven waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Het betekent ook dat we ons afvragen of wel dieren in huis moeten halen.

In onze omgang met dieren moeten we ook ethische overwegingen en verantwoordelijkheid nemen. Dit omvat het vermijden van wreedheid, het steunen van organisaties die dierenbescherming bevorderen en het maken van bewuste keuzes in ons dagelijks leven die dierenwelzijn ondersteunen. Het besef dat vrijheid en liefde hand in hand gaan, helpt ons om op een respectvolle manier met dieren om te gaan.

Van de theorie naar de praktijk

In de praktijk wordt ons handelen naar dieren vaak ingegeven door impulsen. Is het dier aaibaar of zien we het als een bedreiging? Is het dier wettelijk beschermd of wordt het algemeen gezien als een plaagdier? Wie ook bij impulsief handelen naar dieren ethisch verantwoord wil handelen doet het er het beste aan om het dier weer in vrijheid te stellen hoe irritant het zich daarvoor ook heeft gedragen.
Hierover kan lang worden uitgeweid, maar uiteindelijk is het simpel: wat u niet wilt dat u als mens geschiedt, doe dat ook een dier niet.

Meer lezen over respect, liefde en vrijheid? Kijk op de website van de Stichting Animal Freedom.