Mens en dier zijn (intrinsiek) evenwaardig in hun recht op vrijheid

Alle levende wezens zijn verschillend maar evenwaardig in het recht op vrijheid op een natuurlijk leven.
Een dier is (net als een mens) geen ding of een object.
Mensen moeten kunnen ingrijpen wanneer mensen dieren misbruiken of onrecht aandoen.

13 juli 2023

Vrijheid en liefde in de relatie met dieren

En-en denken over dieren

Stel je treft een dier aan binnen een ruimte waar je het niet wilt hebben, bijvoorbeeld een wolf tussen jouw schapen, een vos of marter in het kippenhok, een mug of vlieg in jouw slaapkamer, en je wilt het dier kwijt, hoe dan te handelen?

Het is duidelijk dat hier conflicterende belangen spelen. Eerst een benadering vanuit de theorie, daarna de praktijk. Ook dat is en-en denken.

De relatie tussen mensen en dieren is naast het afwegen van belangen een complex samenspel van vrijheid en liefde. Respect voor dieren betekent het vinden van een balans tussen het bieden van vrijheid en het uiten van liefde en zorg.

Vrijheid is een fundamentele waarde voor alle levende wezens, inclusief dieren. Het erkennen en respecteren van de natuurlijke vrijheid van dieren betekent dat we hen de ruimte geven om hun eigen gedrag, instincten en behoeften na te streven. Het is van essentieel belang dat we hun leefgebied behouden, het voorkomen van onnodige beperkingen en het vermijden van schadelijke interventies.

Liefde en zorg spelen ook een cruciale rol in de relatie met dieren. Door onze liefde en zorg te tonen, geven we blijk van betrokkenheid en empathie. Dit kan zich uiten in het bieden van voedsel, beschutting, medische zorg en het creëren van een veilige omgeving voor dieren. Het is belangrijk om te beseffen dat liefde en zorg niet betekenen dat we dieren volledig in onze macht hebben, maar dat we hun welzijn bevorderen binnen de grenzen van respectvolle vrijheid.

Het vinden van een respectvolle balans tussen vrijheid en liefde vereist voortdurende aandacht en bewustzijn. Het betekent dat we ons bewust zijn van de natuurlijke behoeften van dieren en streven naar het creëren van omstandigheden waarin ze kunnen floreren. Dit kan betekenen dat we de juiste omgeving bieden voor wilde dieren, of dat we gezelschapsdieren een veilige en liefdevolle thuisomgeving geven waarin ze zich kunnen ontwikkelen. Het betekent ook dat we ons afvragen of wel dieren in huis moeten halen.

In onze omgang met dieren moeten we ook ethische overwegingen en verantwoordelijkheid nemen. Dit omvat het vermijden van wreedheid, het steunen van organisaties die dierenbescherming bevorderen en het maken van bewuste keuzes in ons dagelijks leven die dierenwelzijn ondersteunen. Het besef dat vrijheid en liefde hand in hand gaan, helpt ons om op een respectvolle manier met dieren om te gaan.

Van de theorie naar de praktijk

In de praktijk wordt ons handelen naar dieren vaak ingegeven door impulsen. Is het dier aaibaar of zien we het als een bedreiging? Is het dier wettelijk beschermd of wordt het algemeen gezien als een plaagdier? Wie ook bij impulsief handelen naar dieren ethisch verantwoord wil handelen doet het er het beste aan om het dier weer in vrijheid te stellen hoe irritant het zich daarvoor ook heeft gedragen.
Hierover kan lang worden uitgeweid, maar uiteindelijk is het simpel: wat u niet wilt dat u als mens geschiedt, doe dat ook een dier niet.

Meer lezen over respect, liefde en vrijheid? Kijk op de website van de Stichting Animal Freedom.

Leeswijzer


Thema's of steekwoorden vindt u via de labels onderaan de pagina of op Animal Freedom.
Klik hier voor de laatste bijdragen op dit blog
.
Klik hier voor het beleid om uw privacy te beschermen.
Kijk op ook Facebook voor onze reactie op de actualiteit.

Waarom dit blog?

De Nederlandse veehouderij is vooral gericht op zoveel mogelijk voor de export te produceren onder het motto “meer, meer, meer en groot, groter, grootst”. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de dierenwelzijn, biodiversiteit, het milieu, het klimaat, de portemonnee en de gezondheid van burgers en ook voor welwillende boeren.
Dit blog verzamelt kritische artikelen die de wurggreep beschrijven waarin de veehouderij zichzelf heeft vastgezet. Zo willen we niet alleen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteit van het leven voor alle belanghebbenden, maar ook aan een schone, gezonde omgeving en een beter dierenwelzijn.

Ook de argumentatie dat dieren grondrechten hebben kan beter en meer aansluiten op hoe mensen voor zichzelf vinden dat recht moet gelden. Alle dier(soort)en kunnen in hun recht op vrijheid als (intrinsiek) evenwaardig aan mensen beschouwd worden. Dierenrechten zijn mensenrechten, die mensen de kans geeft om voor dieren op te komen.
Dieren, bijv. in de intensieve veehouderij, worden behandeld als een object in plaats van een subject met gevoelens en rechten.

De snelheid en het aantal dier(soort)en dat we voortdurend gebruiken is immens. De bijdrage aan onze welvaart en economie van de agrosector is gering. De oplossing is simpel en van niemand anders dan van ons zelf afhankelijk.

Dierenrechten in woord en beeld

Vrijheid is ook een intrinsiek grondrecht voor dieren. Dieren zijn geen dingen Dierenrechten zijn mensenrechten. Mensen moeten voor dieren kunnen opkomen wanneer hun grondrecht wordt geschonden.
logo van Animal Freedom yin en yang
Lees hier over de redenen waarom dieren recht op vrijheid hebben. Lees hier waarin mens en dier evenwaardig zijn.