10 september 2023

Richt ons land in voor natuurlijke beheerders als de wolf

De wolf is een natuurlijke beheerder van het Nederlandse wild

In Nederland laait de discussie over de terugkeer van de wolf hevig op. Sommigen zien de wolf als een bedreiging, terwijl anderen hem verwelkomen als een onmisbare schakel in het ecosysteem. In dit artikel pleiten we ervoor dat de wolf zijn plek verdient als beheerder van het wild in Nederland. Niet alleen omwille van de ecologische balans, maar ook vanwege de morele plicht die we hebben tegenover de natuur.

Wild hoort aan niemand toe

In de basis moeten we ons realiseren dat wild in de natuur aan niemand toebehoort. Herten, reeën, zwijnen en andere wilde dieren zijn geen eigendom van de mens. Ze zijn vrije wezens die een cruciale rol spelen in het ecosysteem. De wolf, als natuurlijke predator, heeft net zo goed recht op deze dieren als onderdeel van zijn voedselketen. Het is niet aan de mens om deze dieren uitsluitend voor eigen gewin te claimen, bijvoorbeeld voor de jacht of om geld mee te verdienen bij verkoop aan de poelier.

De wolf is een effectieve en selectieve jager

Een van de belangrijkste bijdragen van de wolf aan het ecosysteem is zijn rol als selectieve jager. Wolven richten zich op de oude, zwakke en zieke dieren binnen een populatie. Hierdoor blijven de sterkste en gezondste dieren over, wat bijdraagt aan een robuustere wildpopulatie. Bovendien zorgt de aanwezigheid van wolven ervoor dat prooidieren hun gedrag aanpassen. Ze zijn alerter en verplaatsen zich vaker, waardoor de vegetatie in bepaalde gebieden de kans krijgt om te herstellen. Dit bevordert de biodiversiteit en zorgt voor een gevarieerder landschap.

Onbeschermde schapen en ruiende ganzen zijn een gemakkelijke prooi

Een van de grootste zorgen van schapenhouders is het gevaar dat de wolf vormt voor hun vee. Hoewel dit een legitieme zorg is, ligt een deel van het probleem bij de boeren zelf. Velen nemen geen beschermende maatregelen, zoals het plaatsen van stroomdraad of het aanleggen van wolfbestendige hekken. Ze weigeren dit uit te voeren, omdat ze het zien als een erkenning van de komst van de wolf. Helaas leren wolven hun jongen dat schapen in onbeschermde omgevingen een gemakkelijke prooi vormen. Dit vergroot het risico op aanvallen, die eenvoudig te voorkomen zouden zijn met de juiste maatregelen.
Wolven kunnen in Nederland op ganzen in de rui gaan jagen en zo helpen de ganzenstand te beperken.

De verantwoordelijkheid van schapenhouders

Wanneer een schapenboer bewust nalaat om zijn kudde te beschermen, is hij medeverantwoordelijk voor de gevolgen. Het negeren van de zorgplicht die hij heeft tegenover zijn dieren is niet alleen nalatig, maar ook ethisch onverantwoord. De wetgeving moet duidelijk stellen dat schapenhouders maatregelen moeten nemen om hun dieren te beschermen. Doen ze dit niet, dan dragen ze actief bij aan het probleem en moeten ze worden aangesproken op hun nalatigheid.

Voedselaanbod beperkt wolvenpopulatie

Een veelgehoord argument tegen de wolf is de vrees voor een onbeheersbare groei van de populatie. Echter, wolvenpopulaties reguleren zichzelf. In tijden van voedselschaarste krijgen wolven bijvoorbeeld minder jongen. Bovendien speelt ook de beschikbaarheid van prooidieren een cruciale rol in het in toom houden van de populatie. Krimp in het aantal schapen draagt hier eveneens aan bij. Als er minder gemakkelijke prooien beschikbaar zijn, blijft de populatie van de wolf beperkt.

Geen jacht op prooidieren van de wolf

In gebieden waar wolven leven, zou niet moeten worden gejaagd op dieren als herten, reeën en zwijnen. Deze dieren vormen het natuurlijke voedsel voor de wolf. Door op deze dieren te jagen, neemt de mens het voedsel van de wolf weg. Dit kan leiden tot conflicten met boeren, omdat wolven noodgedwongen andere prooien gaan zoeken, zoals schapen. Door het jachtverbod te handhaven, zorgen we ervoor dat de wolf zijn natuurlijke rol kan vervullen zonder dat dit ten koste gaat van de landbouw.

Toezicht en handhaving

Naast bescherming van vee, is het ook essentieel dat er streng toezicht wordt gehouden op het aanlijnen van honden in natuurgebieden. Loslopende honden kunnen niet alleen wild opjagen, maar vormen ook een bedreiging voor de wolf.
Een wolf mag niet mensen associëren met voedsel, op het voeren en lokken van roofdieren moeten hoge geldstraffen staan.
Een duidelijke handhaving van deze regels helpt veel problemen te voorkomen.

De wolf als natuurlijke schakel

De wolf is een natuurlijke predator van diersoorten die in aantal beperkt moeten blijven om het ecologisch evenwicht te bewaren. In plaats van de wolf te verpesten door hem te voeren of te vrezen of te verjagen, zouden we hem moeten verwelkomen als een waardevolle beheerder van onze natuur. De terugkeer van de wolf biedt ons een unieke kans om de biodiversiteit in Nederland te versterken en onze relatie met de natuur te herzien.
Het is tijd dat we de wolf niet langer zien als een bedreiging, maar als een bondgenoot in het behoud van ons natuurlijke erfgoed. Met de juiste maatregelen en een open geest kunnen we samenleven met deze majestueuze dieren, en ervoor zorgen dat onze natuur in balans blijft.