Mens en dier zijn (intrinsiek) evenwaardig in hun recht op vrijheid

Alle levende wezens zijn verschillend maar evenwaardig in het recht op vrijheid op een natuurlijk leven.
Een dier is (net als een mens) geen ding of een object.
Mensen moeten kunnen ingrijpen wanneer mensen dieren misbruiken of onrecht aandoen.

Leeswijzer


Thema's of steekwoorden vindt u via de labels onderaan de pagina of op Animal Freedom.
Klik hier voor de laatste bijdragen op dit blog
.
Klik hier voor het beleid om uw privacy te beschermen.
Kijk op ook Facebook voor onze reactie op de actualiteit.

15 juni 2024

Van veestapel naar plantaardige voedselfabriek

Een pleidooi voor duurzame transitie

Nederland staat voor een fundamenteel dilemma: we hebben een onnodig grote veestapel die een onevenredige belasting vormt voor onze leefomgeving, terwijl tegelijkertijd structurele oplossingen uitblijven. De individuele boer bevindt zich in een klassiek prisoners dilemma: collectief erkennen velen de noodzaak tot krimp, maar individueel wil niemand de eerste zijn die economisch nadeel ondervindt. Sterker nog, wanneer één veehouder ruimte maakt door te krimpen, wordt deze (stikstof)ruimte vaak direct ingenomen door een andere boer die hiermee zijn inkomen vergroot.

De impasse in de Nederlandse veehouderij

Dit mechanisme, waarbij individueel rationeel gedrag leidt tot een collectief onwenselijke uitkomst, wordt in stand gehouden door politieke verdeeldheid en korte-termijnbelangen. Politici werken onder invloed van lobbyisten structurele oplossingen vaak tegen, terwijl oppositiepartijen het complexe spel van economische belangen en drogredeneringen niet altijd doorgronden. Het resultaat is een lappendeken van herhaald aangedragen deeloplossingen die inefficiënt en duur zijn, maar de kern van het probleem niet aanpakken.

De mythe van de onmisbare veehouderij

Een belangrijk obstakel in het debat is de misinformatie over het belang van de veehouderij. Het romantische beeld van de traditionele boer die van zijn dieren houdt, verhult de economische realiteit van de moderne intensieve veehouderij. Veel veehouderijen zijn tegenwoordig industriële ondernemingen waar dieren primair als productie-eenheden worden beschouwd.
De mythe van onmisbaarheid –het idee dat Nederland niet zonder de huidige omvang van de veestapel kan– verduistert het feit dat we vooral voor de export produceren. De economische bijdrage van de intensieve veehouderij wordt vaak overschat, terwijl de maatschappelijke kosten van milieuvervuiling en gezondheidsproblemen worden genegeerd.
Deze misleidende narratieven maken een rationeel, op feiten gebaseerd gesprek over de toekomst van onze voedselproductie vrijwel onmogelijk. Ze creëren een valse tegenstelling tussen boeren steunen of natuur beschermen, terwijl duurzamere vormen van landbouw beide belangen kunnen dienen.

Wachten op crisis of nu handelen?

De huidige situatie illustreert een pijnlijk patroon in onze omgang met complexe maatschappelijke problemen: pas wanneer een crisis onomkeerbaar wordt, zijn we bereid tot fundamentele verandering. Het Nederlands gezegde "als het kalf verdronken is, dempt men de put" is hier letterlijk van toepassing.
Problemen die zich geleidelijk manifesteren worden uitgesteld, vooral wanneer sterke economische belangen op korte termijn zwaarder wegen dan abstracte ecologische risico's voor de toekomst. De ironie is dat wanneer de situatie zo ernstig wordt dat ingrijpen onvermijdelijk is, de oplossingen vaak drastischer, duurder en pijnlijker zijn dan wanneer eerder was ingegrepen.
De vraag is of we willen wachten tot de natuur bijna niet meer te redden is, voordat we de werkelijke veroorzaker –een te grote veestapel– aanpakken.

Een toekomst zonder dierlijke productie

Een fundamentele oplossing voor deze problematiek ligt in een radicale herziening van onze voedselproductie. In plaats van te blijven investeren in een systeem dat inherent inefficiënt en vervuilend is, kunnen we ons richten op plantaardige voedselproductie onder strikt gereguleerde omstandigheden.
Moderne technologieën maken het mogelijk om voedsel te produceren zonder dieren en zonder kans op vervuiling van grondwater en natuurgebieden.

  1. Verticale landbouw biedt de mogelijkheid om in gecontroleerde binnenomgevingen gewassen te verbouwen in lagen, met minimaal gebruik van water en zonder pesticiden.
  2. Plantaardige alternatieven voor vlees en zuivel worden steeds geavanceerder en aantrekkelijker. Zij kunnen de voedingsbehoeften vervullen zonder de ecologische voetafdruk van dierlijke productie.
  3. Precisie-fermentatie maakt het mogelijk om specifieke eiwitten en andere voedingsstoffen te produceren, bijvoorbeeld via microbiële processen, zonder dieren.

Deze voedselfabrieken van de toekomst zouden niet alleen milieuvriendelijker zijn, maar ook minder kwetsbaar voor klimaatverandering, ziektes en andere verstoringen die de traditionele landbouw bedreigen.

Ook akkerbouw kent bezwaren

De grond en het water op, onder en rond het platteland is niet meer betrouwbaar. Door de vervuiling van het oppervlakte water en grondwater met PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) door de industrie en door vervuiling met ammoniak via het mestoverschot wordt ook op land geproduceerd plantaardig voedsel minder gezond. Ook de biodiversiteit neemt door het intensieve landgebruik af tot een niveau dat ecosystemen dreigen in te storten.

Naar een eerlijk gesprek en duurzame transitie

De transitie naar een duurzamer voedselsysteem vereist allereerst een eerlijker gesprek zonder obscure lobbyisten. We moeten de economische drijfveren achter de veehouderij openlijk erkennen, zonder dit te verhullen achter nostalgische beelden. We moeten de werkelijke kosten van goedkoop vlees en zuivel in kaart brengen, inclusief de milieueffecten en maatschappelijke kosten.

Vervolgens is politieke moed nodig om structurele veranderingen door te voeren die individuele boeren niet benadelen, maar de sector als geheel in een duurzamere richting sturen. Dit betekent bindende afspraken met handhaving, economische prikkels die verduurzaming belonen en platforms waar boeren gezamenlijk aan oplossingen kunnen werken.

De natuur zal zich uiteindelijk herstellen als we de druk verminderen, maar de vraag is of we bereid zijn om nu te handelen, of pas wanneer het kalf verdronken is. Een toekomst met plantaardige voedselproductie onder gecontroleerde omstandigheden biedt niet alleen ecologische voordelen, maar ook economische kansen voor een land dat bekend staat om zijn innovatieve landbouwsector.

Het is (al decennia) tijd om voorbij de misinformatie en belangenverstrengeling te kijken en te bouwen aan een voedselsysteem dat werkelijk toekomstbestendig is: voor onze natuur, onze gezondheid en uiteindelijk ook voor onze economie.

Populaire posts in de afgelopen week

Dierenrechten in woord en beeld

Vrijheid is ook een intrinsiek grondrecht voor dieren. Dieren zijn geen dingen Dierenrechten zijn mensenrechten. Mensen moeten voor dieren kunnen opkomen wanneer hun grondrecht wordt geschonden.
logo van Animal Freedom yin en yang
Lees hier over de redenen waarom dieren recht op vrijheid hebben. Lees hier waarin mens en dier evenwaardig zijn.