Mens en dier zijn (intrinsiek) evenwaardig in hun recht op vrijheid

Alle levende wezens zijn verschillend maar evenwaardig in het recht op vrijheid op een natuurlijk leven.
Een dier is (net als een mens) geen ding of een object.
Mensen moeten kunnen ingrijpen wanneer mensen dieren misbruiken of onrecht aandoen.

12 oktober 2006

Desinformatie over sojateelt door onderzoekers in opdracht van overheid

Op Zibb.nl verscheen het volgende bericht:
Braziliaanse sojateelt vooral ten koste van grasland
De snelle groei van de sojateelt in Brazilië in de afgelopen jaren is vooral mogelijk gemaakt door omzetting van grasland in akkerbouwgrond. Ontbossing heeft alleen indirect plaatsgevonden, als gevolg van een verdringing van de veehouderij.
Dat blijkt uit een literatuurstudie van onderzoeksinstituut LEI in opdracht van het ministerie van landbouw. Het rapport moet een bijdrage leveren aan de maatschappelijke discussie over de internationale sojaproductie en –handel.
Tot zover Zibb.

Bovenstaand bericht is een schoolvoorbeeld van de desinformatie die onderzoekers in opdracht van de overheid verspreiden. De suggesties wordt getracht te wekken dat er met het verbouwen van soja in Latijns Amerika ten behoeve van Nederlands veevoer niets aan de hand is.
Dat men dit een bijdrage aan maatschappelijke discussie noemt is een gotspe.
Het verbouwen van soja voor veevoer gaat direct en indirect ten koste van de regenwouden in Zuid-Amerika. De Europese veestapels zouden helemaal niet tot dat niveau moeten groeien dat aanvoer van veevoer van andere werelddelen nodig zou zijn. Wanneer vee op een iets diervriendelijke manier zou worden gehouden en als gevolg daarvan de vlees- en zuivelprijzen iets zou stijgen, zou de vraag naar dierlijke producten afnemen. Daarmee kan gemakkelijk alle intercontinentale invoer worden vermeden. Voordeel is energiebesparing, minder dierenleed en minder aantasting van milieu en natuur. Als finaal voordeel wordt het broeikaseffect en klimaatopwarming tegengegaan.

Leeswijzer


Thema's of steekwoorden vindt u via de labels onderaan de pagina of op Animal Freedom.
Klik hier voor de laatste bijdragen op dit blog
.
Klik hier voor het beleid om uw privacy te beschermen.
Kijk op ook Facebook voor onze reactie op de actualiteit.

Waarom dit blog?

De Nederlandse veehouderij is vooral gericht op zoveel mogelijk voor de export te produceren onder het motto “meer, meer, meer en groot, groter, grootst”. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de dierenwelzijn, biodiversiteit, het milieu, het klimaat, de portemonnee en de gezondheid van burgers en ook voor welwillende boeren.
Dit blog verzamelt kritische artikelen die de wurggreep beschrijven waarin de veehouderij zichzelf heeft vastgezet. Zo willen we niet alleen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteit van het leven voor alle belanghebbenden, maar ook aan een schone, gezonde omgeving en een beter dierenwelzijn.

Ook de argumentatie dat dieren grondrechten hebben kan beter en meer aansluiten op hoe mensen voor zichzelf vinden dat recht moet gelden. Alle dier(soort)en kunnen in hun recht op vrijheid als (intrinsiek) evenwaardig aan mensen beschouwd worden. Dierenrechten zijn mensenrechten, die mensen de kans geeft om voor dieren op te komen.
Dieren, bijv. in de intensieve veehouderij, worden behandeld als een object in plaats van een subject met gevoelens en rechten.

De snelheid en het aantal dier(soort)en dat we voortdurend gebruiken is immens. De bijdrage aan onze welvaart en economie van de agrosector is gering. De oplossing is simpel en van niemand anders dan van ons zelf afhankelijk.

Populaire posts in de afgelopen week

Dierenrechten in woord en beeld

Vrijheid is ook een intrinsiek grondrecht voor dieren. Dieren zijn geen dingen Dierenrechten zijn mensenrechten. Mensen moeten voor dieren kunnen opkomen wanneer hun grondrecht wordt geschonden.
logo van Animal Freedom yin en yang
Lees hier over de redenen waarom dieren recht op vrijheid hebben. Lees hier waarin mens en dier evenwaardig zijn.