Mens en dier zijn (intrinsiek) evenwaardig in hun recht op vrijheid

Alle levende wezens zijn verschillend maar evenwaardig in het recht op vrijheid op een natuurlijk leven.
Een dier is (net als een mens) geen ding of een object.
Mensen moeten kunnen ingrijpen wanneer mensen dieren misbruiken of onrecht aandoen.

04 oktober 2006

Gert Jan laat diervriendelijke ballon op

Het niveau van dierenwelzijn moet overal omhoog, vindt VVD-er Gert Jan Oplaat. Zodat er in de wereld geen plaatsen meer zijn waar het dierenwelzijn niet of nauwelijks wordt gerespecteerd, terwijl daar dan wel een uitwijkplaats ontstaat voor producenten voor goedkope dierlijke producten.

Oplaat is bang dat door de haas in de politieke marathon geen ruimte meer is voor de exportproducten uit de bio-industrie in Nederland. Hij wil dit voorkomen door de kosten voor de buitenlandse producten te verhogen door ook daar de eisen op het gebied van dierenwelzijn te verscherpen.
Het zou mooi zijn als Oplaat op zijn eigen kippenbedrijf het goede voorbeeld gaat geven door de kippen in de wei te laten lopen. Dan kunnen die ook eens kennismaken met de hazen in het land.

Natuurlijk heeft Oplaat wel een punt. Ons land importeert en exporteert kippenvlees. Dat is het gevolg van de vrije wereldmarkt, maar gelijke monniken, gelijke kappen. Wanneer ons land kapt met de invoer van dieronvriendelijk geproduceerd kippenvlees, mogen andere landen ons vlees ook weigeren. Dat tot politiek speerpunt maken zou een goede zaak zijn, want dan kan ieder goedwillend land de eigen diervriendelijke productie afschermen tegen oneigenlijke concurrentie.

Dit gezichtspunt spoort niet met de plannen om Barneveld voor kip hét logistieke knooppunt van Europa te maken. Het is kiezen of delen: of je gaat voor goedkoop en veel of je gaat voor weinig en kwalitatief hoogstaand. Op hetzelfde moment wordt in de media vleesproducenten opgeroepen om meer vanuit de consument te gaan denken. Die wil weliswaar goedkoop, maar ook lekker eten.

Leeswijzer


Thema's of steekwoorden vindt u via de labels onderaan de pagina of op Animal Freedom.
Klik hier voor de laatste bijdragen op dit blog
.
Klik hier voor het beleid om uw privacy te beschermen.
Kijk op ook Facebook voor onze reactie op de actualiteit.

Waarom dit blog?

De Nederlandse veehouderij is vooral gericht op zoveel mogelijk voor de export te produceren onder het motto “meer, meer, meer en groot, groter, grootst”. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de dierenwelzijn, biodiversiteit, het milieu, het klimaat, de portemonnee en de gezondheid van burgers en ook voor welwillende boeren.
Dit blog verzamelt kritische artikelen die de wurggreep beschrijven waarin de veehouderij zichzelf heeft vastgezet. Zo willen we niet alleen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteit van het leven voor alle belanghebbenden, maar ook aan een schone, gezonde omgeving en een beter dierenwelzijn.

Ook de argumentatie dat dieren grondrechten hebben kan beter en meer aansluiten op hoe mensen voor zichzelf vinden dat recht moet gelden. Alle dier(soort)en kunnen in hun recht op vrijheid als (intrinsiek) evenwaardig aan mensen beschouwd worden. Dierenrechten zijn mensenrechten, die mensen de kans geeft om voor dieren op te komen.
Dieren, bijv. in de intensieve veehouderij, worden behandeld als een object in plaats van een subject met gevoelens en rechten.

De snelheid en het aantal dier(soort)en dat we voortdurend gebruiken is immens. De bijdrage aan onze welvaart en economie van de agrosector is gering. De oplossing is simpel en van niemand anders dan van ons zelf afhankelijk.

Populaire posts in de afgelopen week

Dierenrechten in woord en beeld

Vrijheid is ook een intrinsiek grondrecht voor dieren. Dieren zijn geen dingen Dierenrechten zijn mensenrechten. Mensen moeten voor dieren kunnen opkomen wanneer hun grondrecht wordt geschonden.
logo van Animal Freedom yin en yang
Lees hier over de redenen waarom dieren recht op vrijheid hebben. Lees hier waarin mens en dier evenwaardig zijn.