Meike Rijksen is campagneleider bij Greenpeace. Zij stuurde
onderstaand artikel naar de rubriek Opinie & Debat van de Volkskrant
(5-10-2017)
'Het is toch werkelijk niet te geloven!' mailt mijn collega
me dinsdagochtend. In de mail de vraag of we niet wat moeten doen met de
'belachelijke actie' van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA.
Die tikte de Vegetarische Slager op de vingers vanwege de zogenaamd misleidende
benaming van de vegetarische 'gerookte speckjes'.
Belachelijk is het inderdaad. De 'autoriteit' lijkt haar
prioriteiten niet helemaal op orde te hebben. Al jaren maken we ons boos over
de tekortschietende, lakse NVWA-controles op de vee-industrie:
NVWA-dierenartsen die zieke dieren goedkeuren voor de slacht, een tip over het
verboden gif fipronil in eieren die niet wordt opgevolgd en misstanden in slachthuizen.
Kennelijk was de NVWA te druk met het onderzoeken van de
producten die juist een uitweg bieden uit dat vreselijk vervuilende en
ouderwetse systeem. Ouderwets ja, want dierlijke producten als vlees en melk
zijn uit en maken snel plaats voor hippe vega-burgers die niet van echt vlees
te onderscheiden zijn en havermelk die ook lekker schuimt in de koffie. Dat is
helemaal van deze tijd, een tijd waarin we steeds meer beseffen dat het anders
moet. De gigantische vee-industrie is namelijk niet alleen een ramp voor de
dieren en onze gezondheid, maar ook voor natuur en klimaat.
Een alarmerende 75 procent van de landbouwgrond in de
wereld wordt gebruikt voor de veeteelt. In de Amazone is veeteelt
verantwoordelijk voor zo'n 80 procent van de totale ontbossing in de afgelopen
halve eeuw.
Broeikasgassen afkomstig van deze industrie zijn
verantwoordelijk voor 14,5 procent van het wereldwijde totaal, net zoveel als
de hele transportsector.
Overstappen van vlees naar vis maakt het er helaas ook niet
beter op: meer dan 60 procent van alle vispopulaties die we eten, zijn
overbevist.
Urgente actie is nodig. Die roep komt uit alle hoeken van
de samenleving, inclusief de wetenschap. Juist de jonge generatie is zich daar
steeds meer van bewust. De markt voor vlees- en zuivelalternatieven groeit
fors. Waar je tien jaar geleden slechts een pak sojamelk ergens onder in het
schap vond, loop je tegenwoordig tegen een heel schap vol keuze: rijstmelk,
amandelmelk en zelfs cashewmelk - je kunt het zo gek niet bedenken.
Dus we kunnen ook omdenken en de NVWA juist bedanken.
Dankzij haar geneuzel is er volop aandacht in de media voor vlees- en
zuivelvervangers.
Henk en Ingrid vragen zich vanavond af of ze toch maar eens
'kipstuckjes' van de Vegetarische Slager zullen proberen. Ze willen nu ook wel
eens weten waar die ophef over gaat. Hup, weer twee flexitariërs erbij. Want
wie de alternatieven een kans geeft, zal beseffen dat er geen enkele reden meer
is om vast te houden aan het verleden.
De vegarevolutie is in volle gang. Dat is goed voor de
dieren, voor het milieu en voor onszelf. Dus NVWA, bedankt voor de vegareclame!
Foutje!, Bedankt
Op Foodlog schreef Dick Veerman:
NVWA, wees wijs en gun de Vegetarische Slager niet nog meer free publicity op uw kosten. Staatssteun op deze schaal aan goedlopende bedrijven is niet geoorloofd. Het kost u bovendien uw reputatie als serieuze autoriteit. Dat komt vooral omdat u na het fipronildrama, net weer €25 miljoen meer hebt gekregen om beter boeven te kunnen vangen en de voedselveiligheid te handhaven. Als het publiek op deze manier moet ontdekken hoe dat geld besteed wordt, zijn de rapen gaar.
Foutje!, Bedankt
Op Foodlog schreef Dick Veerman:
NVWA, wees wijs en gun de Vegetarische Slager niet nog meer free publicity op uw kosten. Staatssteun op deze schaal aan goedlopende bedrijven is niet geoorloofd. Het kost u bovendien uw reputatie als serieuze autoriteit. Dat komt vooral omdat u na het fipronildrama, net weer €25 miljoen meer hebt gekregen om beter boeven te kunnen vangen en de voedselveiligheid te handhaven. Als het publiek op deze manier moet ontdekken hoe dat geld besteed wordt, zijn de rapen gaar.