Mens en dier zijn (intrinsiek) evenwaardig in hun recht op vrijheid

Alle levende wezens zijn verschillend maar evenwaardig in het recht op vrijheid op een natuurlijk leven.
Een dier is (net als een mens) geen ding of een object.
Mensen moeten kunnen ingrijpen wanneer mensen dieren misbruiken of onrecht aandoen.

09 november 2005

Proefdieren zien geen reden voor Feestje

EDEV in actie bij jubileumcongres Nederlandse dierproefnemers

Vandaag heeft de dierenrechtenorganisatie EDEV – Een DIER Een VRIEND – bij Hotel Zuiderduin in Egmond aan Zee, vergezeld van twee levensgrote proefdieren - een konijn en een hond - geprotesteerd tegen en bij de aanvang van het 40-jarige jubileumcongres van de Biotechnische Vereniging. EDEV confronteerde de dierenbeulen met protestborden en een groot spandoek ‘Stop Dierproeven Nu'!


De organisatie van dierproefnemers zal daar o.a. vandaag en morgen dingen bespreken als ‘Tandartscementen voor fixatiedoeleinden op het schedeldak van muizen en ratten,’ ‘bijwerkingen in een (kinkhoest)diermodel’ en ‘muizen een hartinfarct bezorgen’. Tijdens het driedaagse congres zullen ook party’s, buffetten en een feest worden gehouden. De deelnemers aan dit congres zijn veelal direct diegene die dagelijks dieren pijnigen en doden in Nederlandse laboratoria of daar verantwoordelijk voor zijn.
“Deze mensen zijn verantwoordelijk voor de tergende, martelende dood van miljoenen en miljoenen dieren in laboratoria in de 40 jaar dat deze club van dierenbeulen nu bestaat. Eerder reden voor een moment van reflectie of herdenking voor al die dieren, maar deze mensen gaan een leuk feestje en dinerbuffetten aanrichten terwijl duizenden dieren in hun laboratoria alleen nog maar kunnen hopen op een spoedige dood die een einde zal maken aan hun lijdensweg,” aldus Geoffrey Deckers (1969-2020), voorzitter van EDEV. “Hoewel dierproefnemers beweren de mensheid te willen verlossen van allerlei ziektes, is helaas het tegendeel een feit - geen ziekte verdwijnt van de aardbol en nog triester: er komen alleen maar nieuwe ziektes bij. Natuurlijk zijn we voor het doen van onderzoek naar ziektes en behandelmethodes daarvoor, maar dan wel ècht wetenschappelijk - dus zonder proefdieren”!

In Nederland worden door 84 vergunninghouders in meer dan 100 laboratoria per jaar meer dan 600.000 experimenten op dieren uitgevoerd, meer dan 66% van de experimenten vindt plaats zonder verdoving en meer dan 92% van de gebruikte dieren wordt tijdens of na de proef gedood. Gebruikte dieren zijn onder andere: honden, katten, muizen, ratten, reptielen, apen en kippen (bron: Inspectierapport Zo Doende, Voedsel en Waren Autoriteit).

EDEV is een snel groeiende en actieve organisatie voor de bescherming van de rechten van dieren. De werkwijze van EDEV kenmerkt zich door het in de publiciteit brengen van dierenmishandeling en deze op alle mogelijke legale wijzen te bestrijden. EDEV voert hiertoe geweldloze campagnes en acties. Daarnaast geeft EDEV voorlichting aan het publiek en is continu in gesprek met het politieke bedrijf om zo de doelstellingen onder de aandacht van politici en beleidsmakers te brengen. EDEV acht zich daarbij niet gebonden aan enige politieke partij, kleur, persoon of ideologische overtuiging.

www.edev.nl.

Leeswijzer


Thema's of steekwoorden vindt u via de labels onderaan de pagina of op Animal Freedom.
Klik hier voor de laatste bijdragen op dit blog
.
Klik hier voor het beleid om uw privacy te beschermen.
Kijk op ook Facebook voor onze reactie op de actualiteit.

Waarom dit blog?

De Nederlandse veehouderij is vooral gericht op zoveel mogelijk voor de export te produceren onder het motto “meer, meer, meer en groot, groter, grootst”. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de dierenwelzijn, biodiversiteit, het milieu, het klimaat, de portemonnee en de gezondheid van burgers en ook voor welwillende boeren.
Dit blog verzamelt kritische artikelen die de wurggreep beschrijven waarin de veehouderij zichzelf heeft vastgezet. Zo willen we niet alleen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteit van het leven voor alle belanghebbenden, maar ook aan een schone, gezonde omgeving en een beter dierenwelzijn.

Ook de argumentatie dat dieren grondrechten hebben kan beter en meer aansluiten op hoe mensen voor zichzelf vinden dat recht moet gelden. Alle dier(soort)en kunnen in hun recht op vrijheid als (intrinsiek) evenwaardig aan mensen beschouwd worden. Dierenrechten zijn mensenrechten, die mensen de kans geeft om voor dieren op te komen.
Dieren, bijv. in de intensieve veehouderij, worden behandeld als een object in plaats van een subject met gevoelens en rechten.

De snelheid en het aantal dier(soort)en dat we voortdurend gebruiken is immens. De bijdrage aan onze welvaart en economie van de agrosector is gering. De oplossing is simpel en van niemand anders dan van ons zelf afhankelijk.

Populaire posts in de afgelopen week

Dierenrechten in woord en beeld

Vrijheid is ook een intrinsiek grondrecht voor dieren. Dieren zijn geen dingen Dierenrechten zijn mensenrechten. Mensen moeten voor dieren kunnen opkomen wanneer hun grondrecht wordt geschonden.
logo van Animal Freedom yin en yang
Lees hier over de redenen waarom dieren recht op vrijheid hebben. Lees hier waarin mens en dier evenwaardig zijn.