Mens en dier zijn (intrinsiek) evenwaardig in hun recht op vrijheid

Alle levende wezens zijn verschillend maar evenwaardig in het recht op vrijheid op een natuurlijk leven.
Een dier is (net als een mens) geen ding of een object.
Mensen moeten kunnen ingrijpen wanneer mensen dieren misbruiken of onrecht aandoen.

Leeswijzer


Thema's of steekwoorden vindt u via de labels onderaan de pagina of op Animal Freedom.
Klik hier voor de laatste bijdragen op dit blog
.
Klik hier voor het beleid om uw privacy te beschermen.
Kijk op ook Facebook voor onze reactie op de actualiteit.

26 maart 2024

Kunstmatige bever eilandjes

Een veilige bijdrage aan natuurbehoud en publieke belangstelling

In de Nederlandse landschappen kunnen bevers een cruciale rol spelen in het ecosysteem, maar hun aanwezigheid roept soms zorgen op bij waterschappen en lokale overheden. Een praktische oplossing dient zich aan: speciaal gegraven bever-eilandjes die tegemoet komen aan zowel de belangen van de dieren als die van de menselijke omgeving.
De bever is een sleutelsoort die afwisseling brengt in het ecosysteem. Europa's grootste knaagdier zorgt voor openheid in bossen, waardoor kruiden, grassen, vlinders, libellen en amfibieën worden aangetrokken die in een donker bos ontbreken.

Een succesverhaal in mininatuur

Het voorbeeld op de foto van een beverburcht op een geïsoleerd eilandje langs een landweg toont precies hoe harmonieus mens en natuur kunnen samenleven. Op dit kleine stuk land hebben bevers een veilige thuisbasis gecreëerd, omringd door wilgen die deels zijn omgeknaagd - een teken van hun actieve aanwezigheid en natuurlijke invloed op de omgeving.

Beverburcht op een eiland

De voordelen van bever-eilandjes


Bescherming voor bevers

  • Biedt een veilige, geïsoleerde leefomgeving
  • Voorkomt verstoring door menselijke activiteiten
  • Beschermt de burcht zonder (kunstmatige) dammen in een waterloop

Voordelen voor waterbeheer

  • Beperkt schade aan waterlopen en infrastructuur
  • Maakt beverburchten zichtbaar zonder hen te verstoren
  • Creëert natuurlijke observatiepunten voor geïnteresseerden

Educatieve waarde

  • Publiek kan de bevers observeren zonder interventie
  • Verhoogt begrip en waardering voor deze cruciale ecosysteemarchitecten
  • Biedt unieke mogelijkheden voor natuureducatie

Oproep tot actie

Waterschappen en lokale overheden: het is tijd om creatief te denken over natuurbehoud. Door strategisch geplaatste eilandjes te creëren, kunnen we:

  • Beverbevolkingen beschermen
  • Waterbeheer optimaliseren
  • Publiek draagvlak voor natuurbescherming vergroten

Deze eilandjes zijn meer dan alleen een veilige thuisbasis voor bevers. Ze zijn educatieve plekken en symbolen van slimme, geïntegreerde natuurbescherming.

Meer soorten kunnen profiteren

Het is tijd om de bever te zien als bondgenoot in ons waterbeheer, niet als probleem. Bever-eilandjes kunnen de sleutel zijn tot een meer harmonieuze co-existentie tussen mens en natuur. De bever wordt (incidenteel) bejaagd door de wolf.
Ook voor de das kunnen onderkomens (heuvels) op kunstmatige eilandjes in het land (al dan niet omgeven door menswerende omheining in plaats van water) er voor zorgen dat zij niet gaan graven in spoordijken. Deze onderkomens kunnen worden gemaakt in het boerenland op plekken dat zij ook een bijdrage aan slakken- en vraatbestrijding kunnen leveren.

Lees ook: er zijn teveel bevers in Drenthe en Groningen.

Waarom dit blog?

De Nederlandse veehouderij is vooral gericht op zoveel mogelijk voor de export te produceren onder het motto “meer, meer, meer en groot, groter, grootst”. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de dierenwelzijn, biodiversiteit, het milieu, het klimaat, de portemonnee en de gezondheid van burgers en ook voor welwillende boeren.
Dit blog verzamelt kritische artikelen die de wurggreep beschrijven waarin de veehouderij zichzelf heeft vastgezet. Zo willen we niet alleen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteit van het leven voor alle belanghebbenden, maar ook aan een schone, gezonde omgeving en een beter dierenwelzijn.

Ook de argumentatie dat dieren grondrechten hebben kan beter en meer aansluiten op hoe mensen voor zichzelf vinden dat recht moet gelden. Alle dier(soort)en kunnen in hun recht op vrijheid als (intrinsiek) evenwaardig aan mensen beschouwd worden. Dierenrechten zijn mensenrechten, die mensen de kans geeft om voor dieren op te komen.
Dieren, bijv. in de intensieve veehouderij, worden behandeld als een object in plaats van een subject met gevoelens en rechten.

De snelheid en het aantal dier(soort)en dat we voortdurend gebruiken is immens. De bijdrage aan onze welvaart en economie van de agrosector is gering. De oplossing is simpel en van niemand anders dan van ons zelf afhankelijk.

Populaire posts in de afgelopen week

Dierenrechten in woord en beeld

Vrijheid is ook een intrinsiek grondrecht voor dieren. Dieren zijn geen dingen Dierenrechten zijn mensenrechten. Mensen moeten voor dieren kunnen opkomen wanneer hun grondrecht wordt geschonden.
logo van Animal Freedom yin en yang
Lees hier over de redenen waarom dieren recht op vrijheid hebben. Lees hier waarin mens en dier evenwaardig zijn.