Mens en dier zijn (intrinsiek) evenwaardig in hun recht op vrijheid

Alle levende wezens zijn verschillend maar evenwaardig in het recht op vrijheid op een natuurlijk leven.
Een dier is (net als een mens) geen ding of een object.
Mensen moeten kunnen ingrijpen wanneer mensen dieren misbruiken of onrecht aandoen.

21 juni 2024

Hoe kan waardevol regeren ook voor dieren leiden tot brede welvaart?

Woorden doen ertoe

Iedereen ziet wat hij wil zien en leest wat hij wil lezen. Toch loont het om na te denken over het gebruik van taal. Politiek gezien hebben woorden de kracht om macht uit te oefenen, gemeenschappen te vormen en beleid te beïnvloeden. Het bewustzijn van de kracht van woorden is cruciaal voor zowel individueel als collectief welzijn.
Waarom beleid om welvaart breed te bepleiten ook voor dieren zou moeten gelden.

Een citaat uit de NRC.

De overheid heeft een „forse cultuurverandering” nodig, waarbij niet alleen geld, maar brede welvaart leidend wordt bij besluitvorming. Bestuurders, politici en ambtenaren moeten systematisch alle gevolgen van beleid gaan afwegen voor economie, maatschappij én leefomgeving.
Dat adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in het rapport Waardevol Regeren, dat dinsdag is uitgebracht. De Rli adviseert regering en parlement over thema’s als ruimtelijke inrichting en wonen, economie, natuur en landbouw, voedsel en grondstoffen en mobiliteit.
Politiek en bestuur omarmen brede welvaart al enkele jaren, maar vooral „in woord”, staat in het advies. In de praktijk blijft bij keuzes de opbrengt voor het bruto binnenlands product (bbp) vaak leidend, niet de gevolgen voor natuur en milieu, de samenleving, toekomstige generaties of andere landen.
De planbureaus (CPB, PBL, SCP) hebben in 2022 acht thema’s benoemd die bepalend zijn voor brede welvaart: welzijn, gezondheid, inkomen, onderwijs, leefomgeving, economisch kapitaal, natuurlijk kapitaal en sociaal kapitaal. Aan brede welvaart kleeft een „belangrijk nadeel”, erkent de Rli in het rapport. Het begrip veronderstelt consensus over wat een betere toekomst voor iedereen is en hoe je deze kunt kwantificeren en realiseren. „In de praktijk is die consensus er niet”, staat in het stuk.
De gevolgen van beleid voor economie, maatschappij en leefomgeving zullen met oog voor brede welvaart inzichtelijker worden. Politici en bestuurders zullen daarom meer verantwoording voor hun keuzes moeten afleggen. Maar sturen op brede welvaart betekent niet ze het ineens overal eens over zullen zijn, zeggen Agterberg en Verhoef van het Rli.
Tot zover de NRC.

Koppel rechten niet aan waarde

De titel van het rapport Waardevol Regeren heeft het woord “waarde” in zich. Het is een woord dat tot veel verschillende interpretaties kan leiden en zal door het Rli misschien ook wel daarom expres zijn gekozen. Waar het mij omgaat is dat wanneer we de gevolgen van het denken in brede welvaart doortrekken naar dieren en natuur dat we dan vermijden om het woord “waarde” te koppelen aan rechten. Het is in belang van dieren in de vrije natuur dat zij vrij kunnen leven in een natuurlijke omgeving en niet dat zij gereguleerd worden vanuit een gedachte dat natuur een waarde in zich heeft. Wanneer de rechten van de natuur gekoppeld worden aan een leeg en onwerkbaar begrip als intrinsieke waarde dan kunnen nog alle economisch belanghebbenden de natuurlijke ruimte misbruiken om hun gang te gaan, immers welk gebruik is in strijd met de intrinsieke waarde van een dier?

Beleidsvoornemens en plannen van de overheid zouden van te voren moeten worden beoordeeld op de gevolgen van dieren en zo worden aangepast dat het bijdraagt aan maximale ruimte voor dieren om zich vrij en natuurlijk te kunnen gedragen. Zoals ook alle menselijke plannen beoordeeld zouden moeten worden aan het criterium of het wel leidt tot vergroting van vrijheid van zoveel mogelijk mensen.

Voor wie wil snappen waarom het (vermijden van) gebruik van bepaalde woorden zo veel uitmaakt voor dierenrechten, leze het volgende blog (Dieren verdienen een beter pleidooi) als reactie op een rapport van de Raad van Dierenaangelegenheden.

Leeswijzer


Thema's of steekwoorden vindt u via de labels onderaan de pagina of op Animal Freedom.
Klik hier voor de laatste bijdragen op dit blog
.
Klik hier voor het beleid om uw privacy te beschermen.
Kijk op ook Facebook voor onze reactie op de actualiteit.

Waarom dit blog?

De Nederlandse veehouderij is vooral gericht op zoveel mogelijk voor de export te produceren onder het motto “meer, meer, meer en groot, groter, grootst”. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de dierenwelzijn, biodiversiteit, het milieu, het klimaat, de portemonnee en de gezondheid van burgers en ook voor welwillende boeren.
Dit blog verzamelt kritische artikelen die de wurggreep beschrijven waarin de veehouderij zichzelf heeft vastgezet. Zo willen we niet alleen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteit van het leven voor alle belanghebbenden, maar ook aan een schone, gezonde omgeving en een beter dierenwelzijn.

Ook de argumentatie dat dieren grondrechten hebben kan beter en meer aansluiten op hoe mensen voor zichzelf vinden dat recht moet gelden. Alle dier(soort)en kunnen in hun recht op vrijheid als (intrinsiek) evenwaardig aan mensen beschouwd worden. Dierenrechten zijn mensenrechten, die mensen de kans geeft om voor dieren op te komen.
Dieren, bijv. in de intensieve veehouderij, worden behandeld als een object in plaats van een subject met gevoelens en rechten.

De snelheid en het aantal dier(soort)en dat we voortdurend gebruiken is immens. De bijdrage aan onze welvaart en economie van de agrosector is gering. De oplossing is simpel en van niemand anders dan van ons zelf afhankelijk.

Dierenrechten in woord en beeld

Vrijheid is ook een intrinsiek grondrecht voor dieren. Dieren zijn geen dingen Dierenrechten zijn mensenrechten. Mensen moeten voor dieren kunnen opkomen wanneer hun grondrecht wordt geschonden.
logo van Animal Freedom yin en yang
Lees hier over de redenen waarom dieren recht op vrijheid hebben. Lees hier waarin mens en dier evenwaardig zijn.